torstai 5. kesäkuuta 2014

Miten saada pavunsiemenet itämään?

Noustako vaiko ei? Ylhäällä oikealla näkyvä ruskea, vähän "mädän-
tynyt" kohta lienee yksi pavunalkuja vaivaavista ongelmista.
Saattaisiko tuokin olla etanoiden tekosia? 
Alku aina hankalaa... pavunsiemeniä on joskus vaikea saada itämään maassa. Toisinaan itävät paremmin, mutta usein huonommin, hyvä jos puolet. Onkohan muilla samanlaisia kokemuksia?

Minulle on vähän mysteeri, mistä nämä vaihtelut johtuvat. Olen kylvänyt lämpimään maahan, kokeillut sekä liottaen että liottamatta siemeniä, tällä ei ole ollut vaikutusta asiaan.

Olenkin nyt ruvennut varmuuden vuoksi taimikasvattamaan pavunsiemeniäkin, jotta pystyn varmistamaan papujen saannin.

Kasvihuoneen lämmössä pieniin purkkeihin kylvetyt pavunsiemet kyllä itävät, ja maahan istutetut taimet jatkavat iloisesti kasvuaan. Kunhan alkuun ovat päässeet, niin pavut ovat kasvaneet hyvin ja tuottaneet mukavasti satoa.

Selviytyjä!
Kun olen yrittänyt idättää siemeniä maassa, olen peittänyt kylvöksen harsolla, sillä papu tykkää lämmöstä. Harso myös suojaa pikkutaimia innokkailta linnuilta, mistä kerroin herneenkylvö-jutussa.

Sitten huomasinkin, että pienet pavunalut alkoivat nopeasti kadota harson alta. Tuolloin syyllisiksi osoittautuivat pikkuriikkiset etanat, jotka viihtyvät mukavassa kosteudessa harson alla, ja joita on päiväsaikaan vaikea huomata. Jo yksikin pieni etana tuohoaa pikkutaimia käsittämättömän nopeasti.

Kannattaa siis seurata taimien nousemista tarkasti ja mikäli etanoita näkyy, poistaa harso - ja toivoa, etteivät linnut käy niitä enää napsimassa. Suo siellä, vetelä täällä, sanoisin.  

Ehkä tuo harso voi muutenkin aiheuttaa ongelmia. Voisi olla parempi, jos harson saisi joidenkin tukien avulla kohotettua hieman irti nousevista taimista. Silloin harson voisi kenties pitää pidempäänkin paikallaan suojaamassa pikkutaimia.

Jos pavunkasvatuksessa on samanlaisia ongelmia, niin suosittelen niille lyhyttä taimikasvatusta sisätiloissa tai kasvihuoneessa.

4 kommenttia :

  1. panen pavun siemenet kostean talouspaperin väliin ja muovipussiin päiväksi,pariksi, sitten multaan. Mutta sama ongelma, tänä vuonna keltaiset pavut lähtivät kasvuun, vihreät ei.Mutta uusin vielä kylvöstä. Ja nyt rusakot hyppii pihalla....saa nähdä mitä syövät, mansikat ainakin maistuvat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. lohdullista kuulla, että muillakin on samoja hankaluuksia! Mutta mikä hassua, ihan kuin kasvit lukisivat tätä blogia, sillä juuri tänä vuonna ne kasvit, joita en ole erityisemmin ylistänyt täällä blogissa, ovat selvästi päättäneet näyttää. Vihreät pavut ovatkin nyt yllättäin itäneet paremmin kuin aikoihin. Kylvin niitä varmuudeksi maahan aika tiheään, ja nyt niitä onkin noussut suorastaan monta samaan "kasaan".
      Tomaateista taas Outdoor girl, josta aiemmin en löytänyt ihmeempää kehuttavaa, on nyt kirinyt tomaateista reippaasti ensimmäiseksi, siinä on jo suureet raakileet! Vieläpä juuri siinä yksilössä, jota jouduin tuossa taannoin korjaamaan teippailemalla.
      Ja voi noita rusakoita, tuholaisia kyllä riittää joka lähtöön.

      Poista
  2. Huomasin kans, kun toisia papuja liotin ja toisia en, niin suurin osa näistä liottamattomista mädäntyi purkkeihin. Siemen oli ihan mössöä, kun tutkin miksei mitään nouse. Ja ne oli itämässä saunan laattialla lämpöisessä. Eli liottaminen vesilasissa yön yli tuotti hyvää tulosta. Siemenet iti ja nyt ne kasvavat harson alla kasvimaalla. Ja on siinä vielä reikämuovikin päällä, ollut muuten koko ajan vaikka on helteitäkin ollut. Yöt on kuitenkin aika viileitä tämän tästä. Ehkä jo heinäkuulla voisi ottaa harson ja muovin pois vai mitä tuumaat ? nimim: eka vuosi papuja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noi pavut on kyllä aika erikoisia. Näin naisen logiikalla ajattelisi, että liotetut mädäntyisivät herkemmin, mutta taitaa olla juuri päinvastoin.
      Kannattaa tosiaan tarkkailla harson alla olevia papuja usein, ja jos näkyy merkkejä etanoista tai muuta alkavaa kosteusongelmaa, niin ainakin tuuletella taimia. Tein tosiaan itse nyt niin, että nostin harson kehikon avulla reilusti papujen yläpuolelle, irti taimista (laitan tästä varmaan kuvaa jossain vaiheessa). Tämänhetkisten viileiden säiden vallitessa pavut kyllä tykkäävät, kun niillä on lämmintä yllä, mutta heinäkuussa pärjäät varmaan hyvin itsekseenkin.
      Viimeistään kukinnan alkaessa on syytä poistaa harsot, että pölytys varmistuu.

      Poista

Kiva kun kävit, tulethan toistekin!
Ja laitathan mieluusti kommenttia,
jos sinulla on mielessä toiveita tai muuta blogini suhteen!