sunnuntai 22. kesäkuuta 2014

Jokohan olisi varhaispottua? Kyllä!

Lupaavalta näyttää. Kaivoin lapiolla perunan juurelle
varovasti kuopan nähdäkseni, olisiko siellä jo syötävän
kokoisia mukuloita - näytti olevan!
Kovasti on odoteltu, milloin pääsisi nauttimaan omista uusista perunoista. Joku blogissaan kyselikin, mistä tietää, milloin perunoita voisi olla.

Ennen kuin mukuloista on toivetta, tulee perunoiden kasvuston olla jo lähes täysikasvuista, vähän lajikkeesta riippuen ainakin reippaasti yli puolimetristä.

Perunantaimien juurella voi käydä katsomassa varovasti pikkulapiolla kaivellen, näkyykö mukuloita vielä. Näin ei tarvitse turhaan nostaa ylös kokonaista kasvia vain todetakseen, ettei syötävänkokoisia mukuloita vielä olekaan.

Omat varhaisperunani ovat melkoisen aikaista, nykyään vähän harvinaisempaa Barima-lajiketta. Istutin parikymmentä pottua huhtikuussa esikasvamaan purkkeihin, joista siirsin taimet kasvimaahan toukokuun alussa. Näin olemme aina saaneet varhaispottuja viimeistään juhannukseksi, joskus aiemminkin.

Kolmesta perunantaimesta kertyi harvinaisen pieni
määrä uusia perunoita.

Tänä vuonna kuiva ja kuuma kevät tuntuu verottaneen mukuloiden lukumäärää, yhdessä kasvissa oli maksimissaan viisi pottua. Samaa ovat tainneet sanoa ammattiviljelijätkin.

Koska varhaisperunaa on näinkin vähän, teen pottuja nostaessani niin, että kerään nostetusta taimesta talteen syötävänkokoiset mukulat. Sen jälkeen istutan taimen vielä takaisin kuoppaansa, sillä juuristoon jää aina vielä pienenpieniä perunanalkuja, joista kasvaa myöhemmin lisää pottuja.

Uunissa muhii parhaillaan pottujen kaveriksi niin trendikästä mureaa nyhtöpossua, tai revittyä possua, tai pulled pork, miten vain.

Juhannusviikonlopun päätteeksi iski innostus tämän vähän siellä sun täällä vastaan tulevan erikoisuuden kokeilemiseen.

En ole vielä päässyt maistamaan tätä hittituotetta missään. Mielenkiinnolla odotan, miltä kolajuomassa tuntikausia kypsytetty possu maistuu, ihan pian päästään tutustumaan!


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Kiva kun kävit, tulethan toistekin!
Ja laitathan mieluusti kommenttia,
jos sinulla on mielessä toiveita tai muuta blogini suhteen!