perjantai 21. huhtikuuta 2017

Pioniunikoita näkyvissä :)

Ihanaa, ensimmäiset pienet pioniunikonalut on pompsahtaneet esiin mullan uumenista! Hurahdin viime kesänä täysillä näihin monenmuotoisiin ja -värisiin hienohelmoihin.

Oli kirkkaanpunaista, upeaa pinkkiä, syvän violettia ja ties minkä väristä enemmän ja vähemmän kerrottua, sileäterälehtistä tai rimpsuhelmaista versiota. Valtavan suurta ja vähän pienempää kukkaa, kaikki toinen toistaan ihanampia.

Pioniunikko on ihastuttava kaikissa kasvun vaiheissaan; ensinnä vähän ujon oloisesti alaspäin riippuvana, suurena nuppupallerona, joka hiljalleen auetessaan paljastaa värinsä suojuslehtien alta.

Suojuslehtiä jää usein nuoren kukan ylle hauskaksi "hatuksi". Kukka on kaunis vielä lakastuessaankin, kun terälehdet alkavat riippua reunoilta alas muodostaen sievän mekon keskelle kasvavan siemenkodan ympärille.

Ja vielä, pioniunikot ovat mainion näköisiä säässä kuin säässä, niin sateen piiskatessa ja sadepisaroiden kimmeltäessä terälehdillä, kuin myös auringonpaisteessa valon kuultaessa kauniisti suurten terälehtien läpi.

Pioniunikot muuten vetävät pölyttäjiä puoleensa kuin hunajapurnukka, joten siinäkin mielessä ne ovat vallan oivia puutarhassa. Kannattaa istuttaa niitä vaikka kasvihuoneen ovenpieleen, niin jokunen pörriäinen eksyy ahkeroimaan sisäänkin.

Keräsin viime kesänä talteen siemeniä, sillä vaikka nuo kuinka ihania ovatkin, niin en kuitenkaan haluaisi, että nämä leviävät aivan valtoimenaan joka paikkaan. Yhdestä suuresta pioniunikonkukinnosta kun tuntuu tulevan noin miljoona pientä siementä.

Kylvin nyt siemeniä sekaisin sekä noista itse keräämistäni, että roiskaisin joukkoon myös vähän siemenpussistakin. Nyt en voi siis olla varma, kumpia nuo itäneet alut ovat.

Aika näyttää, miltä nuo tulevat tällä kertaa näyttämään :)

10 kommenttia :

 1. Pioniunikojen kukat ovat kyllä niin nättejä, ettei niitä unikoiksi uskoisikaan :) Meillä kanssa kylväytyvät itsestään ja niitä tulee joka kesä. Siis kylvitkö esikasvatukseen ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, laitoin pienen määrän esikasvamaan ihan sen vuoksi, että pääsisi nauttimaan noiden ihanasta kukinnasta jo vähän aiemmin :)
   Itse asiassa tämä esikasvatus myös jäi vähän "päälle" viime vuodesta, jolloin kasvatin näitä ensimmäistä kertaa. Silloin kuvittelin, että ovat jotenkin hidaskasvuisia ja kylvin esikasvamaan jo hyvissä ajoin. Niinpä minulla oli lopulta suuri määrä kookkaita pioniunikontaimia :)

   Poista
 2. Hyvä kun muistutit pioniunikoista! Voisin käydä viiikonloppuna heittämässä niiden siemeniä tuonne pihalle. Ovat niin kesäisiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, että toimi muistutuksena :) Näitä siemeniä kannattaa kyllä kylvää!

   Poista
 3. Noitahan täytyykin hankkia, ovat näyttävän näköisiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa kokeilla Nettimartta, ovat tuottaneet monimuotoisuudessaan harvinaisen paljon iloa :) Näistä en varmaan ikinä luovu!

   Poista
 4. Pitääkin heitellä noita pihalle. Siemeniä on jemmassa.

  VastaaPoista

Kiva kun kävit, tulethan toistekin!
Ja laitathan mieluusti kommenttia,
jos sinulla on mielessä toiveita tai muuta blogini suhteen!