keskiviikko 1. helmikuuta 2017

Talvivinkki: koiran vesikuppi sulana ilman sähköäTalvipakkasilla on joskus ongelma; ulkoaitauksessa päivänsä viettävän lapinkoiramme vesikuppi tahtoo jäätyä, miten sen saisi pysymään sulana? Olemme pähkäilleet tämän ongelman kanssa jo pidemmän aikaa.

Sähkölämmitteinen vesikuppi olisi yksi mahdollisuus. Aitausta lähin sähköpiste on kuitenkin sen verran kaukana, ettei pitkiä jatkojohtovirityksiä viitsisi vetää pitkinpoikin pihan.

Tähän ongelmaan syntyikin yllättäin ratkaisu puolivahingossa viime kesänä. Meillä tehtiin linnunpönttöjä, ja laitoin yhden ylimääräisen pönttöaihion telineeksi koirulin vesikipolle. Ajattelin, että näin vähän ylempänä vesi voisi pysyä kesällä vähän paremmin puhtaana, aiemmin maassa olleessa kipossa vesi likaantui nopeasti erilaisista maasta roiskuvista roskista.

Talven tultua keksimme, että tuon "telineen" avulla kipon alle voikin laittaa kynttilän pitämään veden sulana. Pikkupakkasella pieni tuikku toimii hyvin useamman tunnin ajan.

Telineen tulee olla yläosastaan sen kokoinen, että kipon ja telineen väliin jää pieni ilmarako, jotta kynttilä jaksaa palaa.

Sopivankokoisen telineen voisi vallan hyvin nikkaroida myös helposti vaikka laudasta. Sehän voisi aivan yhtä hyvin olla vaikka neliskanttisen muotoinen.

Kynttilän alle kannattaa laittaa sopivankorkuinen tiili tai muu alusta. Tuikku taas kannattaa laittaa lasiseen astiaan, missä se palaa paremmin kuin ilman astiaa.

Oletko sinä keksinyt muita ratkaisuja tähän ongelmaan?

Tässäpä vielä tyytyväinen "asiakas".

8 kommenttia :

 1. Vastaukset
  1. Kiitos Nettimartta :) Jotenkin hauskaa tämä "innovointi", näin kun jälkikäteen analysoi, miten tämä meni. Ideaa ei syntynyt vuosien saatossakaan millään, ennen kuin sattuma puuttui lopulta peliin.
   Sitä olen tässä miettinyt, että kun jatkossa kaikenmaailman robottien pitäisi vissiin ratkoa meidän ihmisten ongelmia, niin olisivatkohan päätyneet tällaiseen ratkaisuun ;)

   Poista
 2. Mahtava idea ja onhan tuo puinen reunus vesikupille kauniskin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos marketta, totta tuokin, että onhan tuo ihan mukavan näköinenkin. Enpä tullut sitä niin ajatelleeksikaan, kun olin vain tyytyväinen siitä, että tämä ikuisuusongelma lopulta ratkesi. Aiemmin oli aina vähän surku tuosta juomaveden jäätymisestä.

   Poista
 3. Hyvä idea,kiitos siitä! Ja kippo ylempänä helpompi juodakin..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Esther, voi tuo ylempänä oleva kippo tosiaan olla koirallekin mukavampi :)

   Poista

Kiva kun kävit, tulethan toistekin!
Ja laitathan mieluusti kommenttia,
jos sinulla on mielessä toiveita tai muuta blogini suhteen!