tiistai 2. syyskuuta 2014

Mystiset viipalekesäkurpitsat tai -kurkut

Kerroin aiemmin vanhoja reseptivarastojani kaivellessani löytäneeni erikoisen viipalekurkkujen ohjeen. Erikoiseksi ohjeen tekee se, että liemessä käytetään jostain kumman syystä kivennäisvettä - enkä tiedä miksi.

Yritin tätä googlaillakin, mutten löytänyt vastausta asiaan. Jos Nettimartta huomaat tämän, tietäisitkö sinä? Mulla on suuri luottamus Marttoihin näissä keittiöasioissa ;)

No, joka tapauksessa noita viipalekurkkuja tuli tehtyä, ja ne maistuvat oikein mukavilta ja raikkailta, varmaan ainakin osin juuri kiitos sen kivennäisveden. Ovat vähän tuorekurkun veroisia, kun liemessä ei ole kovin paljoa etikkaa.

Mutta sitten, tulipa mieleen kokeilla samaa lientä myös kesäkurpitsalle - ja nam, mikä makuelämys! Kesäkurpitsojen rakenne säilyy mukavasti aavistuksen rapsakampana kuin kurkkujen. Ohjeen mukaan nämä säilyvät jääkaapissa hyvinä pari kuukautta - meillä kyllä avattu purkillinen ei säilynyt vuorokauttakaan ;) Käytimme viipaleita mm. hampurilaisiin, mihin ne sopivat erinomaisesti korvaamaan perinteisen kurkkusäilykkeen.

Tämä on siis varsin hyvä keino säilöä vähäksi aikaa kerralla valmistuvaa liiallista kesäkurpitsa- tai kurkkusatoa. Nyt harmittaa pikkuisen ainoastaan se, etten ole tullut testanneeksi aiemmin tätä kaapissa jo pidemmän aikaa majaillutta reseptiä. Ohjeen lähdettä en valitettavasti osaa kertoa, toisaalta olen sitä tuunannutkin sen verran, ettei sillä enää liene niin suurta merkitystä.



Mainiot viipalekesäkurpitsat tai -kurkut

1-2 pienehköä kesäkurpitsaa (tai 2-3 pitkää avomaankurkkua tai 3-4 pienempää)
1 sipuli
pari valkosipulinkynttä
tillin kukintoja ja varsia
1 rkl sinapinsiemeniä
1 rkl karkeaa merisuolaa
1 dl sokeria

Liemi:
5 dl kivennäisvettä
1/2 dl väkiviinaetikkaa



Huuhdo kurpitsat tai kurkut huolella, valuta ja viipaloi ohuiksi viipaleiksi. Kuori sipuli ja valkosipulinkynnet ja viipaloi myös ne. Sekoita mausteet keskenään.
Lado puhtaisiin tölkkeihin vuorotellen kurpitsa-/kurkkuviipaleita, sipuleita, tillinpaloja ja mausteseosta.
Sekoita liemen ainekset keskenään ja kaada liemi purkkeihin. Laita päällimmäiseksi paino niin, että muut ainekset jäävät liemen peittoon. Sulje tölkit ja säilytä kylmässä, missä säilyvät hyvinä parisen kuukautta.

VINKKI: käytän säilyketölkeissä painona pieniä konjakki- tai snapsilaseja, joita löytyy kaapeista lähes vailla muuta käyttöä. Ne mahtuvat juuri sopivasti tölkkien sisään painamaan ainekset liemen suojaan, yleensä laitan lasit purkkiin alassuin.

6 kommenttia :

  1. Vautsi, tätä pitää testata!
    Reseptit ovat tekijänoikeudettomia, joten lähteen mainitseminen on toki kunniallinen ja kannatettava teko mutta ei lain silmissä pakollinen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen Perho kokeilemaan! Toivottavasti makumieltymyksesi on saman suuntainen kuin meillä :)
      Samanlaisessa käsityksessä olen myös reseptien tekijänoikeutuksettomuuden suhteen, ja voisi kai ajatella, että kun reseptiä muuntelee, niin siitä tulee vähän niin kuin "oma".

      Poista
  2. Löytyi vähän vastaava ohje Säilöntävinkit vihkosessa ( vanha, en tiedä milloin julkaistu) : Kivennäisvesikurkut -nimellä, sipulia ja valkosipulia siinä ohjeessa ei ole...
    mie kans meinaan kokeilla ohjetta sekä kurkulle että kesäkurpitsalle,ellei pakkanen ennätä ensin korjaamaan satoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa tosiaaan kokeilla ja toivotaan, ettei pakkanen iske nyt, kun päivät ovat jälleen niin mahtavan lämpöisiä, että viimeiset vihannekset kypsyvät kohisten. Kannattaa vain yrittää suojata kasvit kunnolla, jos joku hallayö yllättää. Meilläpäin sellainen näyttäisi tässä vaiheessa olevan luvassa ensi viikon puoliväliin.

      Poista
  3. Kiitos luottamuksesta marttailuun, pakko on kuitenkin vastata etten tiedä, mutta terhakkana marttana yritän vähäsen selvitellä sinun mystisen kurkkureseptisi suhdetta kivennäisveteen. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia Nettimartta jo etukäteen, ei kannata tästä kuitenkaan kovin isoa savottaa ottaa :)
      Sen verran asia on jäänyt minua vaivaamaan, että mietin jopa kysymistä elint.teknologian laitokselta, jos ei asia muutoin selviä. Ne joskus mielellään selvittelevät tällaisia "outoja" kysymyksiä. Sen enempi tämä mietityttääkin juuri sen vuoksi, ettei asiaan näytä löytyvän vastausta, melkoinen kummajainen näinä Internetin aikoina :)

      Poista

Kiva kun kävit, tulethan toistekin!
Ja laitathan mieluusti kommenttia,
jos sinulla on mielessä toiveita tai muuta blogini suhteen!