maanantai 8. syyskuuta 2014

Yummu, miten paljon leppärouskuja!

Vielä on ihan pakko jatkaa näitä sienipostauksia (ainakin) yhdelllä.

Nimittäin juuri kun olin kerennyt täällä blogissa kertomaan, kuinka leppärousku on lempisieneni, törmäsinkin sellaiseen määrään leppärouskuja, etten ole aiemmin nähnyt.

Ihanat rouskut pannulla.
Kävin tutkailemassa uutta metsäautotietä, missä en ole aiemmin käynyt, ja siellä heti tienvierustan matalassa ruohikossa rouskut kasvoivat. Noita ihania sieniä kertyi useampi litra, ja olivat edelleen harvinaisen madottomia. Niitä täytyy olla muuallakin!

En ole koskaan aiemmin saanut leppärouskuja säilöttäväksi asti, kaikki on aiemmin mennyt suoraan käyttöön. Kuumensin sienet pannulla kevyesti siten, että niistä irtosi neste, mutta varoen, ettei neste päässyt haihtumaan. Aion nyt pakastaa sienet niin, että ne jäävät nesteen peittoon.

Mitähän herkkua niistä tekisikään, vielä ei ole oikein ideaa. Täytetyt paprikat voisivat olla hyviä - tai miksei kesäkurpitsatkin?

Näemmä leppärouskun ystäviä on muitakin, yllättävän moni näyttää tulleen nyt blogiini googlattuaan leppärouskua, tai lempisientä leppärouskua, hauska juttu!


Samalla reissulla löytyi myös jo vähän kypsiä puolukoita. Pakkohan niitäkin oli poimia, vaikkei ollut mitään astiaa mukana niille. Nappasin siis huivin kaulasta ja keräsin siihen pikkuisen puolukoita :)2 kommenttia :

 1. Hei, löysin eilen aivan mahdottoman paljon leppärouskuja. Yritän varmistaa että sienet todella ovat leppärouskuja. Minulla tuli kädet oranssiksi kerätessäni niitä, onko tuttu ilmiö.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, nyt vasta vähän myöhään huomaan kysymyksesi, ehkä olet jo löytänyt tähän vastauksen. Kiva, että olet löytänyt paljon sieniä, kyllä leppärouskuja tosiaan parhaimmillaan voi kasvaa paljon.
   En kuitenkaan nyt uskalla näin netin kautta antaa mitään varmaa lajimääritystä, ja sienten suhteen on varminta olla täysin varma lajista ennen kuin niitä uskaltaa syödä. Tuo aika runsas oranssi maitiaisneste on kyllä leppärouskulle tyypillinen. Toisaalta maitiaisneste muuttuu myöhemmin, noin vartin päästä vihreäksi, eli tämä muutos pitäisi tapahtua. Parhaiten sen huomaa vähän vaurioituneilta sienten alapinnoilta, mistä tihkunut maitiaisneste muuttuu vähitellen vihertäväksi. Huomasitkohan tällaista? Tässä vielä linkki toiseen sienijuttuuni, missä olevassa kuvassa tuo värinmuutos näkyy: http://parastapuutarhasta.blogspot.fi/2014/09/parasta-metsasta.html

   Poista

Kiva kun kävit, tulethan toistekin!
Ja laitathan mieluusti kommenttia,
jos sinulla on mielessä toiveita tai muuta blogini suhteen!