sunnuntai 25. heinäkuuta 2021

Onko ruohonleikkuusilpusta hyötyä kasvimaalla?

Meillä on keräävä ruohonleikkuri, ja minulla on tapana levittää ruohonleikkuusilppua kasvimaalle kasvien juureen. Monesti olen kuitenkin miettinyt, onkohan tästä missä määrin hyötyä kasveille?

Silpulla pitäisi ainakin olla jonkinlainen lannoitevaikutus, ja lisäksi se toimii maanpinnassa katteena, joka parantaa maan rakennetta ja myös estää veden haihtumista kasvien juurilta.

Hiukan vaikea on kuitenkin arvioida sitä, minkä verran ruohosilppua kannattaisi millekin kasville levittää. 

Olen kuvitellut, että lannoitevaikutus voisi olla aika isokin, ja sen vuoksi olen ollut hieman varovainen silpun levittämisen kanssa, ettei tule tarjoiltua kasveille ainakaan liiallista, nopeaa typpiannosta. Joskus olen mielestäni huomannut, lähinnä tomaateilla, että niiden lehtien väri on muuttunut silpun levittämisen jälkeen nopeasti selkeästi voimakkaamman vihreäksi. Näin ajattelisin, että ne ovat saaneet silpusta hyvän, nopean typpipläjäyksen.

Sain hiljattain aikaiseksi tehdä asiasta hyvin epätieteellisen testin. Levitin silppua parisen viikkoa sitten vain osalle porkkanantaimista, ja viereiset porkkanat jäivät ilman.

Takana ruohosilppua saanet porkkanat, joiden
juurella ei ole juurikaan rikkaruohoja, kuten
etualalla olevilla porkkanoilla, jotka eivät
saaneet silppua.
Nyt on aika tutustua testin tuloksiin. Porkkanantaimien kasvussa ei mielestäni ole havaittavissa silmin nähtävää eroa, mutta rikkaruohojen määrässä on kuitenkin nähtävissä selvä ero. Ruohosilppua saaneiden porkkanoiden juurella rikkaruohoja on huomattavasti vähemmän.

Tässä vielä tilanne sen jälkeen, kun olin kokenut rikkaruohot silppua vaille jääneiltä porkkanoilta, jotka nyt tässä kuvassa taaempana.
Etualalla silppua saaneet.
Eipä ole silmin nähtävää eroa.
Voisi kuvitella, että tästä voisi kuitenkin olla hyötyä pidemmän päälle - jos ei muuta niin ainakin kasvimaan hoitajalle 🙂 Silpun lisäämisestä on varmasti etua myös maan rakenteelle, kun se lisää eloperäisen aineksen määrää maassa. 

Summa summarum, porkkanantaimien kasvussa ei tässä testissäni ollut nähtävissä ainakaan silmin havaittavaa muutosta. Jos ei ruohosilpusta ole isompaa hyötyä, niin ei tuosta varmasti ole haittaakaan.  

Täytynee myös vielä jatkaa testailua. Ehkä silppua voisi lisätä porkkanoille vielä toisenkin kerran, kun ei ensimmäisellä kerralla näyttänyt olevan ainakaan liiallista lannoitusvaikutusta.

PS. Olethan osallistunut jo blogiarvontaani, jossa on tiedossa hyvät palkinnot!



7 kommenttia :

  1. Ruohosilpusta ei näy ainakaan haittaa olleen, päinvastoin. Sitä olen miettinyt, antaako kosteana, sateisena kesänä silppu oivallisen alustan myös etanoiden lisääntymiselle... Ehkä silpun määrää on hyvä säädellä tilanteen mukaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuota samaa olen myös miettinyt, ja myös sitä, voiko ruohosilppu alkaa märkänä kesänä homehtua. Silloin ei varmaan ainakaan kannata laittaa kovin paksua kerrosta.

      Poista
  2. Mielenkiintoinen kokeilu. Hyvä sinä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Nettimartta, kaikenlaista pitää kokeilla 🙂 Mukavaa viikkoa sinulle!

      Poista
  3. Katteena ainakin toimiva, kokeilustasi päätellen.

    VastaaPoista
  4. Ruohosilpusta on paljonkin hyötyä kasvimaalla ja myös kukkapenkeissä. Lannoitusvaikutus on silloin suurempi, jos silpun kastelee heti levittämisen jälkeen. Jos sen levittää kuivaan maahan ja jättää kastelematta, siitä käsittääkseni haihtuu suurin osa typestä tuulen teille. Kastelun tarve vähenee kuitenkin selvästi ruohosilppukatteen avulla ja kuten testisi osoitti, se myös estää hyvin rikkaruohojen villiintymistä.
    Tuohon Riitan kysymykseen etanoista minulla on jo pitkäaikainen kokemus. Jos kasvimaalla käyttää ruohosilpun lisäksi myös harsoa aikaisesta keväästä saakka ja jos siellä on etanoita jo valmiiksi, ne todellakin villiintyvät täysillä. Ensimmäisenä kyllä mutustavat sen ruohosilpun ja siirtyvät vasta sitten kasveihin. Jos harsoa ei ole, linnut käyvät herkuttelemassa etanoilla, vaikka ne yrittäisivät piilotella silpun seassa. Tänä kesänä oli ensimmäinen kerta kun itselläni oli etanaongelmaa kasvimaalla ja sekin johtui vain siitä, että talvi oli suosiollinen etananmunien talvehtimiselle ja käytin harsoa muutamassa lavassa heti lumien sulamisesta saakka. En edes osannut varautua siihen kun en ole aiemmin kovin paljoa harsoja käyttänyt eikä ole ollut näin massiivista etanaongelmaa.
    Jos jatkat testiä syksyyn saakka, olisin melkein valmis lyömään pari lanttia likoon sen puolesta, että ruohosilppukatteen suojissa kasvaneet porkkanat ovat ainakin hieman suurempia kuin ilman katetta olleet. Ero olisi varmaan vielä selvempi, jos testin olisi aloittanut jo heti kylvön jälkeen. Mielenkiinnolla jään kuitenkin odottamaan testisi lopputulosta :) Mukavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vastauksesta ja hyvistä tiedoista Minna! Voi hyvinkin olla, että kastelulla voisi olla merkitystä. Se selittäisi senkin, miksi olen onnistunut huomaamaan ruohosilpun vaikutuksen tomaateilla, niitä kun pitää joka tapauksessa kastella tuon tuosta.
      Katsotaan tosiaan syksymmällä, mikä tilanne. Nyt en enää uskalla lisätä uutta ruohosilppua ainakaan porkkanoille. Saattaisi käydä niin, että ne lähtisivät typpiannoksen vuoksi kasvattamaan vain naatteja, eivätkä juuriaan...

      Poista

Kiva kun kävit, tulethan toistekin!
Ja laitathan mieluusti kommenttia,
jos sinulla on mielessä toiveita tai muuta blogini suhteen!