lauantai 16. toukokuuta 2020

Pörriäismietteitä



En oikein tiedä, mitä pitäisi ajatella tästä pörriäis"hössötyksestä". Aivan ehdottomasti olen huolissani pölyttäjäkadosta, tilannehan on suorastaan katastrofaalinen. Hiljattain luin muun muassa uutisen, että jos kehitys jatkuu samaa tahtia, Suomessa ei ole enää mustikoita v. 2050 :(

Mutta, mikä kaikki on syynä pölyttäjäkatoon, ja ennen muuta, mitä yksittäisen ihmisen pitäisi tilanteesta ajatella tai sen suhteen tehdä?

Jotenkin tuntuu, että hyönteishotellit ja kukkien istuttelu sinne tänne ovat kuitenkin niin pisaroita meressä, laastariratkaisuja, jotka eivät kuitenkaan auta itse ongelman syihin. Eihän niistä toki haittaakaan ole, ilman muuta näitä voi ja kannattaa tehdä. Mutta mikä on näistä saatava hyöty? Ja viekö näihin keskittyminen huomion ongelman varsinaisista syistä?

Ihana auringontähti-perenna on myös kovasti hyönteisten mieleen.
Tosin se on myös kova leviämään, joten siinä suhteessa kannattaa olla
varovainen ja poistaa kukkineet kukat ennen kuin siemenet kehittyvät.
Hyönteishotelleja puistossa Tampereella.
En tosiaankaan ole mikään asiantuntija tässä, mutta kyllä vahva mututuntumani on, että ongelman täytyy isolta osin liittyä tehoviljelyssä käytettäviin torjunta-aineisiin. Näistä vaikutuksista vain on edelleenkin harmillisen vähän tietoa.

Esimerkiksi: "Asiantuntijat eivät ole päässeet yksimielisyyteen glyfosaatin mahdollisista vaaroista. Euroopan kemikaalivirasto katsoo sen turvalliseksi, Maailman terveysjärjestö WHO puolestaan pitää sitä syöpäriskinä." Yle 25.3.2019

Wikipedian mukaan taas "On havaittu että glyfosaatti vaikuttaa epäsuorasti haitallisesti mehiläisten immuunijärjestelmään niiden suolistobakteerien kautta. Tämä altistaa mehiläiset infektioille ja tappaa niitä."

Glyfosaatti (Round-up) on yksi yleisimmin käytetyistä torjunta-aineista. Sillä on tällä hetkellä EU:n alueella myyntilupa, joka on voimassa vuoden 2022 lopulle.

Jotenkin aina hirvittää, kun puutarhakaupassa käydessä ja mainoksissa näkee jos jonkinlaista teho- ja torjunta-ainetta ihan kotipuutarhaankin. Noin 40 vuoden hyvin onnistuneella luomuviljelykokemuksellani mielestäni ainakin kotipuutarhoissa kaikenlaisten kemiallisten torjunta-aineiden käyttö pitää kieltää. Pahimmillaan voinee olla, että samassa puutarhassa, minne innolla väkerretään hyönteishotelleja, suihkautellaan toisessa nurkassa iloisesti round-upia.

Toki tässäkin, kotipuutarhat ovat jälleen pisara meressä, ja vielä maailman mittakaavassa Suomikin on pieni tekijä. Torjunta-aineiden käyttö on aivan toisella tasolla muualla maailmassa. Isoja ongelmia.

Olenkin siis kovasti miettinyt, miten tällainen pieni ihminen voisi yrittää vaikuttaa myös tuohon varsinaiseen "juurisyyhyn", sen lisäksi, että tekee pieniä pörriäistekoja omassa puutarhassa. Ehkä lahjoittamalla rahaa jollekin järjestölle, joka ajaa asiaa?

Ihastuttava valkokukkainen punahattu vetää hyönteisiä
puoleensa magneetin lailla.
Kaikesta huolimatta tein nyt kuitenkin myös oman pienen pörriäistekoni :), tosin myös ihan esteettisistä syistä. Minulla kasvoi joskus aiemmin ihana auringonhattu, josta pölyttäjät kovasti tykkäävät, mutta yhtäkkiä se sitten monta vuotta kukoistettuaan kuolla kupsahti.

Viime kesänä näin aika ihastuttavan näköisen valkokukkaisen auringonhatun, tai oikeammin kaunopunahatun.

Sellainenhan piti nyt tietysti saada. Ja kun en osannut päättää, ottaisinko aivan valkokukkaisen version vai pikkuisen vihertäväsävyisen, otin molemmat :) Toivotaan, että näistä tulee monivuotinen ilo niin itselleni kuin pölyttäjillekin!

Tulipas tästä nyt melkoinen paasaus, harvemmin tällaisia kirjoittelen, selvästi tämä asia menee tunteisiin!

Tässä vielä lisäyksenä linkki Ylen Pelasta pörräinen -kampanjan sivulle, jossa voit käydä kertomassa omat pörriäistekosi!

12 kommenttia :

  1. Lidlissäkin oli hyönteishotelleja myynnissä. Meillä pörriäisiä riittää, koska on pensasaitana siperianhernepensasta ja kukkia todella paljon

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on kiva juttu, että monenlaiset tahot osallistuvat osaltaan näihin talkoisiin. Kukat on kivoja, niistä on iloa ja hyötyä monille!

      Poista
  2. Hyvä näkökulma! Ei ollut mielestäni paasausta, vaan pohdintaa ja aiheen tarkastelua. Minä olen ajatellut niin, että teen sen minkä omalta osaltani voin - siis perustan baareja perhosille ja teen hyönteishotelleja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näinhän se on, että jokainen teko on tärkeä ja vie varmasti asiaa eteenpäin. Pienistä puroista syntyy lopulta iso virta!

      Poista
  3. Vastavierailulla. Olet varmasti oikeassa tuossa, että tehomaatalous torjunta-aineineen on suuri syyllinen hyönteiskatoon. Kunpa tulisivat järkiinsä ennen kuin on liian myöhäistä! Toivottavasti valkoinen auringonhattusi pysyy hengissä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun tulit Vilma! Näin tosiaan toivotaan, ja haluan kyllä uskoa siihen, että ihan jokainen ihminen voi osaltaan vaikuttaa asioihin eri tavoin.
      Nyt tuli mieleeni vielä yksi keino, suosimalla kauppareissulla luomuviljeltyjä tuotteita :)

      Poista
  4. Minä uskon, että Suomessa asiat eivät ole vielä niin kehnolla tolalla kuin monessa muussa maapallon kolkassa, jossa tehoviljeltyjä peltoja saattaa olla hehtaaritolkulla silmänkantamattomiin. Suomessa on kuitenkin runsaasti asumattomiakin alueita ja viljelyyn kelpaamattomia maastoja, joissa on hyvin turvapaikkoja kaikenlaisille ötököille. Silti kannan oman korteni kekoon ja ajattelen omassa puutarhassani myös hyönteisten parasta. Myrkkyjen käytössä saisi kyllä olla reilusti tiukemmat rajoitukset, ettei niillä ihan kuka tahansa pääsisi läträilemään. Pidän peukkuja punahatuillesi! Minulta valkoinen punahattu kuoli ensimmäisen talvensa aikana, joten istuttelin viime kesänä punaisen siementaimia ympäri pihaa. Toivon kovasti, että edes jokunen olisi selvinnyt lähihistorian kummallisimmasta talvesta. Mukavaa sunnuntaita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sekin on tosiaan totta, että yksi hyvä konsti on kyllä myös suosia kotimaista ruokatuotantoa, mitä monet suomalaiset kyllä tuntuvatkin pitävän tärkeänä. Ehkä näinä aikoina vielä aiempaakin tärkeämpänä!
      Voi harmi, ettei valkoinen punahattusi kestänyt talvea, ehkä se on punaista herkempi? Toivottavasti punahattuja ilmestyy!

      Poista
  5. Allekirjoitan pohdintasi. Väkisinkin välillä tuntuu, että taakka sälytetään yksittäisille ihmisille, vaikka tekoinemme olemme pisaroita meressä. Silti mielestäni jokaisen on tehtävä ne pienetkin ratkaisut, jotka omissa ympyröissä on mahdollista. Myrkkyjen kylvämisestä en tykkää sen enempää isossa kuin pienessäkään mittakaavassa. Tuttavapiirissäni on ihmisiä, jotka meuhkaavat mm. luomuruoan puolesta ja samaan aikaan omassa puutarhassaan suihkuttavat surutta voikukkia roundupilla. Tai vaativat kuntaa siivoamaan tarkoituksella luonnontilaan jätetyn metsäalueen, kun se ei ole nättiä ja kaatuneisiin puihin voi kompastua. Moinen ristiriitaisuus saa minut toisinaan kiukkuiseksi.
    Toivottavasti "hattusi" itävät ja ilahduttavat niin sinua kuin puutarhasi ötököitä. Olen istuttanut ahkerasti punahattuja ja viime kesänä ne kukkivatkin hienosti. Nyt niistä ei näy vielä vilaustakaan. Toivottavasti ovat vain uneliaita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kivaa kun löysit tänne Between, tervetuloa seurailemaan!
      Kieltämättä tuollainen "viherpiiperrys" tai viherpesu joskus harmittaa. Voiko sitten olla ainakin osin kyse ajattelemattomuudesta tai tietämättömyydestä, onko ihmisillä tarpeeksi tietoa asioista? Toisaalta ihminen kyllä tuntuu myös varsin itsekkäältä lajilta, joka ei usein ymmärrä omaa parastaan. Kun moni asia ei tunnu tapahtuvan vapaaehtoisesti, niin ehkä pitäisi sitten pakon kautta?
      Välillä tuntuu, että toimiiko tämä länsimainen vapaus tämän lajin kohdalla? :) Kun vertaa vaikka jonnekin Aasian maihin, missä esimerkiksi roskaaminen on ankarien sakkojen uhalla kielletty. Ja siellä onkin sitten tosi siistiä. Tai ainakin siistin näköistä, mikä sitten onkaan lopullinen todellisuus?
      Toivotaan, että sinun punahattusi vielä putkahtavat esiin!

      Poista
  6. Asiaa kirjoitat! Kyllähän nämä ötökkäteot hotelleineen ym. ovat pisara meressä kun asiaa suuressa mittakaavassa katsotaan. Mutta ymmärrän ihmisten innostuksen niihin, koska se on helppo tapa tehdä edes jotain ja tuntea vaikuttaneensa asiaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Marketta! Ja kyllähän varmaan myös viljelyalueiden yksipuolistumisella ja sitä kautta kukka-alueiden vähenemisellä on osansa asiassa. Joten siinä mielessä näiden lisääminen on vallan hyvä asia. Tuskinpa sitä ainakaan vielä edes tiedetään, millainen näiden eri asioiden merkitys on kokonaisuuden kannalta. Joten siinä mielessä hyvä tehdä asian hyväksi se, minkä pystyy, parempaan suuntaan kuitenkin kaikki askeleet vie!
      Ehkä minua vaivaakin tässä juuri se, ettei asiasta tiedetä vielä tarpeeksi. Olisi kiva tietää, miten iso vaikutus vaikkapa hyönteishotelleilla tai kukkaniittyjen lisäämisellä on :)

      Poista

Kiva kun kävit, tulethan toistekin!
Ja laitathan mieluusti kommenttia,
jos sinulla on mielessä toiveita tai muuta blogini suhteen!