maanantai 9. huhtikuuta 2018

Hyvä aika kylvää ensimmäiset kesäkurpitsat!

Suomen kesä - lyhyt, mutta vähäluminen (useimmiten... :)

Senpä takia tykkään tehdä kaikkeni, että kesää saisi jotenkin venytettyä, ja kasvimaan sadosta pääsisi nauttimaan mahdollisimman pitkään. Tähän auttaa mm. taimikasvatus ja kasvihuone.

Kesäkurpitsa on yksi niitä kivoja peruskasviksia, jota olisi mukava saada noukittua omasta takaa vaikka ympäri vuoden! Valitettavasti tämä ei näillä korkeuksilla oikein onnistu kotikonstein.

Jotta kuitenkin pääsisi nauttimaan omasta kesäkurpitsasta mahdollisimman varhain, kylvän ensimmäiset siemenet kasvamaan jo nyt - ihan vain yhden tai parin taimen verran.

Aikaisin kylvettävän kesäkurpitsan on hyvä olla itsepölyttyvää lajiketta, kuten Parthenon. Kesäkurpitsa kasvaa suht nopeasti, joten taimi vaatii pian melko runsaasti tilaa. Niinpä kiikutan taimet kasvihuoneeseen heti, kun vain lämpötila pystyttelee riittävästi plussan puolella.

Tässä tällainen astiassa kasvava kesäkurpitsa
juhannuksen tietämiltä muutaman vuoden takaa. 
Näitä aikaisia kurpitsoja en istuta lainkaan maahan, vaan ne saavat jatkaa kasvuaan isoissa ruukuissa tai muissa astioissa. Näitä astioita voi sitten tarpeen ja lämpötilan mukaan pitää joko kasvihuoneessa tai ulkosalla.

Tähän aikaan kylvetyt kesäkurpitsat alkavat tuottaa satoa yleensä kesäkuun puolivälissä, tai viimeistään juhannukseksi. Silloin onkin jo kiva päästä grillailemaan uusien pottujen kaveriksi omaa kesäkurpitsaa.

Tässä vielä linkki juttuuni, jossa on vähän enemmänkin tietoa kesäkurpitsan kasvatuksesta.

11 kommenttia :

 1. Kesäkurpitsat on ihania kun kasvaavat niin runsaina 😊 Meillä tytär on innostunut niiden kasvattamisesta 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On ne kyllä namia, vielä kun käyttää ne sopivan pieninä, on maku kyllä tosi hyvä. Näin pitkän talven jälkeen on jo ihan ikävä :) Olen huono ostamaan ulkomailla kasvaneita.

   Poista
 2. Yritän tänä vuonna ensimmäistä kertaa kasvattaa siemenestä kesäkurpitsaa. Olen ennen vain ostanut valmiit taimet. Juuri tänään mietin, että jokohan olisi hyvä kylvöaika ja vastasitkin sopivasti kysymykseeni😊 Mukavaa viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anni, tämäpä sattui sopivasti :) Tämä voi tosiaan olla vielä hiukan varhainen kylvöajankohta, riippuu niin kovin paljon siitä, miten kevät tästä etenee; miten pitkään on hallaöitä.
   Kannattaisi vaikka tehdä niin, että kylvää nyt siemenen - pari, ja vielä parin viikon päästä vähän lisää.
   Kesäkurpitsan esikasvatus on tosi helppoa, se kannattaa kyllä tehdä :)

   Poista
 3. Minäkin ostin kaupasta juuri siemeniä ja ajattelin, että jokohan ne pitäisi multaan laittaa. Hyvä idea sinänsä, että pistää nyt muutaman siemenen kylvöön ja myöhemmin lisää :)

  VastaaPoista
 4. En ole koskaan yrittänyt kasvattaa kurpitsoita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kurpitsoita on tosiaan niin monenlaisia, osa aika vaativia kasvatettavia, toiset taas vihanneskasvien helpoimmasta päästä, kuten kesäkurpitsat. Kannattaa joskus kokeilla kasvattamista, ainakin jos kesäkurpitsasta tykkää :)

   Poista
 5. Hei tulin vierailulle. Minä en ole koskaan kasvattanut kesäkurpitsaa. Nyt tänä vuonna ajattelin eka kertaa kokeilla. Kuinkahan monta siementä kannattaa laittaa kun minulla ei ole kasvihuonetta? Kesäkurpitsasta kyllä tykkäämme kovin ja siitä on mukava tehdä muutakin kuin grillata. Tervetuloa katsomaan minunkin blogiani jos vaikka kiinnostaisi jatkossakin .Minulla on puutarha blogi mutta talvella kun puutarha hiljenee niin postaan käsitöistä, sisustusta ja leipomista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Nila, kiva kun tulit käymään! Kurkkasin myös pikaisesti blogiasi, täytyy tutustua vielä ajan kanssa tarkemmin.
   Jos tykkää sekä kesäkurpitsasta että puutarhahommista, niin ehdottomasti suosittelen kesäkurpitsan kasvattamista. Se viihtyy oikeastaan paremminkin ulkosalla kuin kasvihuoneessa. Muutama taimi kyllä riittää, sillä kesäkurpitsa on tosi satoisa kasvi. Huomasitkohan tämän vähän tarkemman juttuni kesäkurpitsan kasvatuksesta: https://parastapuutarhasta.blogspot.fi/2017/08/kesakurpitsa-perushelppo-runsaudensarvi.html

   Poista

Kiva kun kävit, tulethan toistekin!
Ja laitathan mieluusti kommenttia,
jos sinulla on mielessä toiveita tai muuta blogini suhteen!