torstai 13. lokakuuta 2016

Pientä syysruuhkaa - ja arvontamuistutus

Jos on puutarhurilla kiiruinen kesä - ja kevät - niin olisikohan kuitenkin syksy se kaikkein ruuhkaisin aika? On sadonkorjuut, säilönnät, haravoinnit sekä istutusten ja muiden siistimiset talvea varten.

Ainakin itsestäni tuntuu, että etenkin tämä syksy on ollut jotenkin ennätyskiireinen. Syyspäivät on olleet todella kauniita, mutta valitettavasti niistä nauttiminen on jäänyt arkirumbassa turhan vähäiseksi.

Yhden lisäurakan tähän syksyyn toi meille elokuun lopun Rauli-myrsky, joka kaatoi pihaamme sellaisen puulastin, että sitä pilkotaan ja pinotaan edelleen. Kuutiokaupalla on jo polttopuuta kauniissa pinoissa!

Lämpimän sään ansiosta satoa on pukannut pitkälle lokakuun puolelle. Viimeiset kesäkurpitsat ja köynnöspavut poimin reilu viikko sitten, ja samoihin aikoihin tyhjensin kasvihuoneen puolikypsistä tomaateista.

Niitä olikin melkoinen määrä, ainakin 15 kiloa. Saivat jälleen siirtyä suihkun lattialämmityksen lämpöön jatkamaan kypsymistään - ja huikeaa vauhtia niitä siellä valmistuukin, ei kerkeä millään syömään samaan tahtiin. Kerronkin piakkoin jälleen yhden tomaattien säilöntävinkin :)

Salaateistakin saa nauttia edelleen. Kylvin joskus heinäkuun lopulla myöhäisiä salaatteja, jotka ehtivät vielä varttua juuri sopivasti. Vaikka välissä oli jo muutama pakkasyö, eivät salaatit ole olleet niistä moksiskaan.  

Juurisellerit ovat viihtyneet hyvin tämän kesän sääoloissa.
Juurekset saavat vielä majailla kaikessa rauhassa maan uumenissa. Lantut, porkkanat, punajuuret, sellerit ja maa-artisokat säilyvät siellä kaikkein parhaiten.


Toki lämpötiloja pitää koko ajan tarkkailla, etenkin yölämpöä. Pikkupakkasten varalta juuresten päällä on hyvä pitää varmuuden vuoksi harsoa lämmikkeenä.

Jos lämpötila uhkaisi painua pidemmäksi aikaa pakkasen puolelle, tai luvassa olisi kovempi pakkasyö, pitäisi juurekset pelastaa kipinkapin kellarin suojiin. Tällä hetkellä ennusteet lupaavat kuitenkin ainakin meillepäin oikein hyvää, seuraaviin kymmeneen vuorokauteen ei pitäisi olla tulossa kovempia yöpakkasia.


Vielä on muutama päivä aikaa osallistua blogiarvontaani. Tosi kivasti ja aivan ihania vastauksia lempisipulikukistanne onkin jo tullut, kiitos <3 Piti ihan huvikseen tutkia, mikä on tilanne eri kukkien suosion suhteen :) Tulppaani näyttää olevan kirkkaassa johdossa, seuraavina tulevat krookus ja narsissi, joilla on molemmilla tällä hetkellä yhtä monta ystävää.

Mitäs sinun syksyysi kuuluu?

6 kommenttia :

 1. On kyllä kiva, kun on ollut niin lämmintä. On voinut puuhailla ihan rauhassa pihamaalla. Tosin aurinkoa kaipaan, olisi paljon mukavampi kuvatakin auringonpaisteessa. - Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen myös nauttinut tosi kovasti näistä syyssäistä, etenkin tästä sateettomuudesta. Erikoista, mutta minusta ihanaa, että on näin kovin kuivaa. Kivempi haravoida lehtiä, ja oli ihana nostaa kauniit, kuivapintaiset perunat meidän savimaastamme :) Kiitos samoin hyvää viikonloppua!

   Poista
 2. Sinulla on ollut satoisa vuosi! Hurja määrä tomskuja, on mitä säilöä. Lehtipuhallin olisi kaivettava esiin ja pöhäytettävä nurkkia puhtaiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin tuo menee, että joka vuosi ainakin joistain kasveista tulee parempi sato. Tosin tänä vuonna ei nyt tulekaan ihan heti mieleen kasvia, joka ei olisi menestynyt. Muutamat kasvit kyllä kärsivät alkukesän säästä, etenkin herkät pavut kasvoivat harvinaisen heikosti. Onneksi joku toinen kasvi sitten aina paikkaa vajetta :)
   Mukavaa viikonloppua Nettimartta!

   Poista
 3. Onpa komeita juurisellereitä!!
  Lempeitä syystuulia täältä etelästä!

  VastaaPoista
 4. Samanlaisia puuhia täälläkin. Meille ei tuonut polttopuita Rauli, vaan naapurin Kimmo :), niitä olen pinonnut liiteriin. Ihana syksy jatkaa puutarhakautta mukavasti. Onpas sinulla komeita sellereitä, en ole koskaan viljellyt niitä koska taidan olla vähän allerginen tuolle juurekselle.

  VastaaPoista

Kiva kun kävit, tulethan toistekin!
Ja laitathan mieluusti kommenttia,
jos sinulla on mielessä toiveita tai muuta blogini suhteen!