sunnuntai 5. huhtikuuta 2015

Pääsiäisen juustokakku

Tähän puutarhamessujuttujen väliin kiilasi nyt ajankohtaisuutensa vuoksi tällainen pääsiäiskakku. Mutta pian jatkuvat messujututkin!

Tämän juustokakun salaisuus on säilyketölkeissä myytävä makeutettu maitotiiviste eli kondensoitu maito. Se antaa kakulle samettisenpehmeän ja tasaisen rakenteen. Sen lisäksi ainekset ovat melkoisen yksinkertaiset. Ja mikä parasta, tähän voi sekoitella hyvinkin luovasti erilaisia maitotuotteiden jämiä, jos niitä on sattunut jäämään; esim. maustamatonta tuorejuustoa, ranskankermaa, kermaviiliä, kermaa, mascarponea tai ricottaa.



Olennaisinta on, että mielellään vähän erilaisia maitotuotteita on yhteensä n. 500 g (tai vähän isompaan kakkuun n. 700 g).





Keksipohja:

1 pkt (160 g) (gluteenittomia) digestivekeksejä
n. 75 g margariinia sulatettuna

Hienonna pohjan keksit esim. sauvasekoittimella. Lisää rasva joukkoon, sekoita tasaiseksi. Levitä seos leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan pohjalle. Tasoita ja painele kevyesti tiiviimmäksi lusikalla. Esipaista pohjaa 175 asteessa vajaa 10 min, varo ettei se pala reunoiltaan.

Laita kaikki maitotuotteet kulhoon, vatkaa tasaiseksi vatkaimella, lisää joukkoon kolme kananmunaa yksitellen kevyesti vatkaten (isompaan satsiin neljä), jatka vatkaamista vielä hetki. Sekoita lopuksi joukkoon maitotiivistettä maun mukaan 1/2 - 2/3 purkillista - maistele sopiva makeusaste (isompaan annokseen lähes koko purkillinen), vatkaa vielä tasaiseksi.

Kaada täyte pohjan päälle ja paista kakkua uunin alatasolla reilun puoli tuntia, kunnes täyte alkaa olla pehmeänjähmeää ja aivan reuna on saanut pikkuisen väriä. Anna kakun jäähtyä rauhassa vuoassaan ennen kuin irrotat sen.

Pääsiäiskakkuun laitoin keksipohjan päälle vähän mangososetta ja paistamisen puolivälissä lisäsin sosetta marmorikuvioksi kakun pintaan.








6 kommenttia :

  1. Ihanaa herkkua.
    Mukavaa Pääsiäisen Jatkoa Sinulle.

    VastaaPoista
  2. Voi ei, hyvää, taatusti namia. MInäkin tein juustokakuntapasen, enkä ollenkaan muistanut tuota kondensoitua maitoa. Voi hitsit....no kyllä se menetteli makunsa puolesta.

    VastaaPoista
  3. Juustokakut toimii kyllä aina, ja tuo kondensoitu maito sopii niihin hyvin. Onkin hyvä keino käyttää maitotiiviste, jos sitä on sattunut jäämään ylimääräisenä kaappiin.

    VastaaPoista
  4. Kiitos kun jätit kommentin blogiini! Sullahan on täällä loistavia ruokaohjeita, ja vielä gluteiinittomana. Tulin lukijaksi myös minä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Maija, kiitoksia ja tervetuloa lukijaksi! Olin huomaavinani blogeissamme jotain samanhenkisyyttä, se on aina mukavaa kun löytää tällaisen "sielunsiskon", toivottavasti viihdyt täällä :)

      Poista
  5. Ihana kakku! Ja tosi helppotekoinen! Harmi vaan, ettei tota maitotiivistettä saa laktoosittomana. Vai saako? Tiedätkö sinä, tai joku muu? Minun silmiini ei ole osunut.
    Lähipiirissä on kaksi vaikeasti "laktoosivaivaista" ja teenkin aina kaiken tarjottavan laktoosittomana kaikenvaralta.

    VastaaPoista

Kiva kun kävit, tulethan toistekin!
Ja laitathan mieluusti kommenttia,
jos sinulla on mielessä toiveita tai muuta blogini suhteen!