keskiviikko 15. kesäkuuta 2022

Vinkki: minne tunkea kerätyt lehtokotilot?

En mitenkään rakasta lehtokotiloiden keräämistä. Se on suuritöistä, aikaavievää ja vielä jotensakin vastenmielistä puuhaa.

Myös kerättyjen kotiloiden käsittely tekee homman hankalaksi, minne ihmeeseen tunkea kätevästi kaikki sadat tai jopa tuhannet kotilot? Kiehuvaa vettä suositellaan, mutta miten pitää sitä koko ajan käden ulottuvilla? Tai etikkaa - mutta sitä kuluisi litratolkulla. Ja mihin sitten laittaisi etikka-kotilo -sekoituksen? Kotiloita on myös suositeltu tunkemaan pulloon tai purkkiin - mutta mitä tehdä niiden kanssa tämän jälkeen?

Valitettavasti ei maitoa, vaan
lehtokotiloita Suomesta 🙂

Siellä niitä majailee tölkin pohjalla.
Lopulta keksin mielestäni oivan ratkaisun tähänkin tyhjistä maitotölkeistä, kun niitä pyöri taimikasvatuksen jäljiltä kasvimaan reunoilla. Tölkkiä on helppo kuljettaa mukana kasvimaalla, ja kotilot saa kätevästi tungettua sinne. Tölkin saa myös helposti suljettua siten, etteivät kotilot pääse karkuun.

Lopuksi koko tölkin voi hävittää esimerkiksi polttamalla. Tosin roihu saa olla aika iso, jotteivät kotilot tukahduta tulta. Tämän parempaa konstia en ole tähän mennessä keksinyt. 

Jos on vähän sydämettömämmällä päällä, voi tölkkiin livauttaa myös kuivaa tuhkaa, johon kotilot tukahtuvat varsin nopeasti. Tai sitä etikkaa. Tällöin tölkin voinee hävittää sekajätteiden mukana. Jälleen siis maitotölkeille aiempien lisäksi uusi käyttötarkoitus puutarhassa :)

4 kommenttia :

  1. Huhhuh, taitaakin olla melkoinen hävitysurakka, jos lehtikotiloita ilmestyy puutarhaan. Luin mielenkiinnolla ja hieman ennakoivasti tämän postauksesi. Meillä ei vielä onneksi ole tätä ongelmaa, mutta koskaan ei voi tietää, milloin niiden leviämisalue yltää omaan puutarhaan.

    VastaaPoista
  2. Maitotölkkiin säilöttyjen kotiloiden nakkaaminen avotuleen on kätevä keino. Meillä lämmitetään kesällä takkaa sen verran vähän, ettei se kotiloiden hävittämisessä toimi. Kerään kotiloita tyhjiin pesuainepurkkeihin, joihin lorautan pari-kolme desilitraa etikkaa. En täytä purkkeja piripintaan, vaan jossain vaihessa laitan purkin sekajätteeseen. Ostan etikkaa syksyn säilömisiin 1,5 litran purkin, josta riittää kotiloillekin. Ei sitä litratolkulla kulu. Kahden ihmisen taloudessa erilaisia pesuainepurkkeja kertyy talven aikana riittävästi kotiloiden keräämiseen. Talon joka nurkalle oma purkki, jotta ei tule kiusausta heittää vastaan tulevia kotiloita kauemmas jatkamaan lisääntymistä.

    VastaaPoista
  3. Jostain luin, että kotiloiden hyökkäystä voi ehkäistä käyttämällä männyn käpyjä katemateriaalina. itse enole vieläkokeillut,mutta nyt on hyvät kelit kerätä kauniita käpyjä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Siku vinkistä, en ollut tästä aiemmin kuullut. Kuulostaisi aika järkeenkäyvältä konstilta, ja myös varsin helppo toteuttaa. Kaikkia tämänkaltaisia juttuja kannattaa ilman muuta kokeilla!

      Poista

Kiva kun kävit, tulethan toistekin!
Ja laitathan mieluusti kommenttia,
jos sinulla on mielessä toiveita tai muuta blogini suhteen!