perjantai 6. marraskuuta 2015

Täydellistä polttopuukoria metsästämässä

Näin lämmityskauden alettua on tullut taas aika kaivaa esiin vanhat polttopuukorit ja tutkia, onko niistä mitään jäljellä.

Polttopuiden kuljetteluun tarvittavan hyvän korin löytäminen tuntuu käsittämättömän vaikealta. Meidän kuusi uuniamme plus saunan kiuas nielevät talven aikana parikymmentä mottia klapeja, jotka kannetaan koreissa sisälle puuvajasta.

Käytössä on samanaikaisesti noin neljä puukoria - joiden toivoisin kestävän useamman vuoden, ei niitä kaikkia viitsisi joka vuosi uusia.

Minulle täydellisen korin kriteerit ovat seuraavat: kaunis, kestävä, kevyehkö sekä sellainen, etteivät puuroskat varise siitä ympäriinsä. Ja nimenomaan tässä järjestyksessä, siis kauneus ja kestävyys ennen kaikkea!

Vaan jo pelkästään tämä yhdistelmä tuntuu mahdottomalta saavuttaa. Kauniita koreja kyllä löytyy, mutta silloin aina kestävyyden kustannuksella. Heikoimmat päreestä tehdyt korit ovat hajonneet meidän käytöllämme pirstaleiksi muutamassa kuukaudessa, nyt niitä osaa jo välttää.

Kohtuuhyvään tulokseen olen päässyt tekemällä korin itse pajusta taivuttelemalla. Sellainen löytyy alla olevasta kuvasta oikeanpuolimmaisena. Aika hidastahan noiden tekeminen kuitenkin on, eipä niitä tule turhan usein väkerrettyä.

Sanka tuntuu olevan kaikkien korien heikoin kohta. Kuten tästäkin kuvasta huomaa, sekä tämän että vieressä olevan korin alkuperäiset sangat ovat hajonneet, ja tilalle on laitettu kestävät ja aika käytännölliset narusangat. Tuo omatekemä pajukori on jo reippaasti yli viiden vuoden takaa!Erilaisia polttopuukoreja, edessä pajusta itse väkerretty.

Aiemmin oli yksi mainio paikka, josta saatoi hyvällä tuurilla löytää kelpo korin: Marjamäen pajutila Kangasalla. Vaan nytpä on tuokin paikka harmillisesti lopettanut toimintansa, joten ostopaikkaa on entistä vaikeampi löytää.

Viime kesänä törmäsin paikallisilla markkinoilla ihan uudenlaiseen tuttavuuteen; vanerilevystä taivutettuun, lopulta aika yksinkertaiseen kauniin valkoiseen koriin.

Tuollainenhan piti oitis kokeeksi hankkia, ei ollut edes pahan hintainen, kestäköön minkä kestää. Ja jos haluaa vaihtelua, korin voi aina maalata.

Hämmästelin hiukan, kun myyjä kertoi kysyessäni korin olevan kotoisin Raumalta. Enpä olisi ihan heti uskonut tuota kotimaiseksi, niin hämmästyttävän edullinenkin kori oli. Vaan yksi lukija vahvisti, että näin asia tosiaan on, kiitoksia tiedosta Maria K!

Tämä vanerikori on osoittautunut käytössä yllättävänkin näppäräksi; kaunishan tuo on, ei roskaa ja on kestänytkin ainakin toistaiseksi. Ei ehkä kaikkein ergonomisin kannettavaksi, onneksi kantomatka ei ole pitkä. Tuollaisiakin voisi kenties joskus kokeilla väkertää itsekin, jos ei parempaa tekemistä ole.

Onko sinulla hyvää ratkaisua tähän koriongelmaan?

9 kommenttia :

 1. Olipas mukava lukea tekstiäsi. Puunkanto on minulle vierasta, kun meillä ei ole yhtään tulisijaa. Teillä on kuusi tulisijaa + sauna, joten puita todella tarvitaan. Onkin ymmärrettävää, että korilla on merkitystä. Ihanaa viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
 2. Tuohan on hieno, tuo vanerikoppa. Minulla on puinen rimoista koottu rinkka. Siinä on hyvä kantaa puita, mutta se roskaa. Minulla oli kaksi saman tekijän rinkkaa, mutta toinen, se parempi, jossa oli koverretut sormenkohdat, hajosi. Nyt yritän hankkia uuden Lohjan menneen ajan joulumarkkinoilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia kaikille kivoista kommenteistanne, hauska kuulla, että muitakin askarruttaa tämä pieni arkinen ongelma :) - Ja minkälaisia ratkaisuja itse kukin onkaan tähän kehittänyt. Tosiaan, vaikka se ruotsalaisen huonekalukaupan kassi toimii hyvin tässäkin.
   Tuo sinun rimarinkkasi kuulostaa mielenkiintoiselta, vaikea kuvitella, millainen se mahtaa oikein olla!

   Poista
 3. Minäkin tykkään vanerikorista ja painin saman puunkuljetusongelman kanssa. Meillä on vain kaksi tulipesää, mutta menee sitä niissäkin. Joskus lastaan vain kottikärryn täyteen puita ja tuon sen eteiseen. Siitä kannan klapit omille paikoilleen. Ja välillä kannan kauppojen kestokasseissa. Mutta aina vilkuilen uusiin pärekoreihin pain, kun niitä näen!

  VastaaPoista
 4. Meillä talo lämpiää melkein pelkästään puilla. Koska olen laiska siivoamaan, kannan puut sisälle isoissa varastolaatikoissa. Esteettisyyshän niistä on kaukana, mutta roskan määrä pysyy kohtuullisena.
  Hyvää viikonloppua Sinulle!

  VastaaPoista
 5. Kyllä myyjä oikein muisti! Raumalla on perheyritys "Tynnyri ja kiulu" joka valmistaa tuota puukoria! http://www.tynnyri.fi/epages/tynnyrikauppa.sf/fi_FI/?ObjectID=6488268&ViewAction=ViewProduct


  Heillä on näköjään myös verkkokauppa! Sieltä voi muuten löytyä jotain kivaa myös puutarhaan.

  VastaaPoista
 6. Yrityksen oikea nimi on tarkkan ottaen Rauman kiulu- ja tynnyritehdas.! :)

  VastaaPoista
 7. Kiitos paljon Maria tiedosta, tämäpä olikin mielenkiintoista, kannatti ihmetellä täällä! Täytyypä heti korjata tuota blogin tekstiä. Enpä olisi heti uskonut, nyt nousi kyllä niin korin kuin kauppiaan arvo :)

  VastaaPoista
 8. Viime viikolla suunnittelin ja tein kriteerit täyttävän... :)

  VastaaPoista

Kiva kun kävit, tulethan toistekin!
Ja laitathan mieluusti kommenttia,
jos sinulla on mielessä toiveita tai muuta blogini suhteen!