torstai 30. tammikuuta 2014

Bataattikokeiluja

Bataatti on kaunis köynnöskasvi, joka on kohtuullisen helppo saada kasvamaan - mutta josta en kyllä vielä toistaiseksi ole onnistunut saamaan satoa.

Olen ostanut kaupasta näin kevättalvella bataatinmukuloita, jotka laitetaan multaan terävämpi pää ylöspäin, noin puolet mukulasta pinnan yläpuolella. Parissa viikossa mukula alkaa kasvattaa juuria ja ensimmäisiä versoja. Kun alkuun pääsee, bataattiköynnös kasvaa tosi nopeasti ja vie aika paljon tilaa.

Olen lukenut, että mukulasta kasvatettu taimi ei tee uusia mukuloita, vaan vasta tästä otetut pistokastaimet, jotka juurtuvat helposti.

Ilmojen lämmettyä olen istuttanut näitä bataatintaimia niin ulos kuin kasvihuoneeseenkin. Hyvin ovat kasvaneet, mutta uusia mukuloita ei ole näkynyt. Jotkut ovat kuulemma onnistuneet saamaan Suomessakin ihan hyviä määriä, tiedä millä keinoin?

Mutta vaikkei satoa tulisikaan, niin bataatti on kuitenkin kaunis silmänilo, kukkiikin vielä sievin suppilomaisin kukkasin.

Osa mukuloista ei kuitenkaan lähde kasvamaan millään, olisikohan käytetty itämisenestoaineita, vai olisiko ne vain säilytetty liian kylmässä? Ei voi tietää kuin kokeilemalla.

2 kommenttia :

 1. Bataatin kasvatus on minullakin listallani! Olen koettanut myös monenmoisia konsteja, lähinnä olen selannut Youtuben kasvatusvinkit ja -niksit. Noudattanut olen tunnollisesti kuin pilkun viilaaja, mutta minun tulokseni on ollut vielä toistaiseksi laiha. Kun lopulta onnistun, teen postauksen, jossa on vertailevaa tutkimusta siitä, mikä toimi ja mikä ei.

  Ymmärrykseni mukaan tuon itämättömyyden syynä on juurikin itämisenestoaine. Sitä en kuitenkaan suostu ymmärtämään, miksi luomubataatit eivät idä. Ei kai ole keksitty luomua itämisenestoainetta...?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei,

   kiitoksia kommentistasi, kiva kuulla, että on muitakin yrittäjiä ja erehtyjiä! Tuota luomua minäkin ensin mietin ratkaisuksi, mutta sama tulos, en ole saanut niitäkään itämään varmuudella. Nyttemmin tosiaan kuulin, että bataatti ei lainkaan pidä viileästä, jo säilytys alle 10 asteessa voi viedä itämishalut. Tämä siis voisi olla selitys, joka ei tosin paljon lämmitä kun ei voi tietää, missä lämpötiloissa bataatit ovat seikkailleet.
   Mielenkiinnolla odottelemme lisävalaistusta asiaan! - Kerttuli -

   Poista

Kiva kun kävit, tulethan toistekin!
Ja laitathan mieluusti kommenttia,
jos sinulla on mielessä toiveita tai muuta blogini suhteen!