torstai 12. joulukuuta 2013

Harjateräs toimii talvellakin

Aiemmin kirjoittelin, mitä kaikkea olen värkkäillyt harjateräksestä puutarhaan.

Monikäyttöisenä materiaalina harjateräs ei ole pelkkä kesäjuttu, vaan toimii vähintään yhtä mainiosti talvellakin.

Tosihyviä ovat yksinkertaiset kynttilälyhtyjen pidikkeet, joita voi asetella sinnetänne pitkin pihaa, vaikka mukavaksi kujanteeksi.
Näihin sopii parhaiten 8-millinen harjateräs, siitä tarvitaan n. parin metrin pätkiä - riippuen halutusta lyhdyn ripustuskorkeudesta. Ota huomioon maahan myöhemmin kertyvä lumi, tee pidikkeistä riittävän korkeat! Pidikkeet voivat myös olla keskenään eri korkuisia, niin tulee vaihtelevamman näköistä.

Teräksen pää taivutellaan s:n muotoiseksi koukuksi (aiemmasta kirjoituksesta voit katsoa vinkkejä taivutteluun). Sitten vain työnnetään pidikkeen toinen pää maahan mahdollisimman syvään. Tämä olisi siis hyvä muistaa tehdä ennen kuin maa on umpijäässä!

Joskus kun olen unohtanut tämän tehdä, on käynyt niinkin, että olen sulatellut maata kuumalla vedellä saadakseni pidikkeet upotettua paikalleen ;)

Äskettäin tein harjateräksestä "valokuusen". Kokopitkä teräksenpätkä taivutetaan keskeltä kahtia "kuusen" muotoon (tai lyhyempi jos pienempi kuusi riittää) ja päät tökätään maahan.

Sitten asetellaan jouluvalot paikalleen komistukseen ja valmista tuli!

Kehyksen sisään voi halutessaan myös pujotella kehikoksi vaikkapa ruostunutta rautalankaa.

2 kommenttia :

 1. Kaunis tuo valokuusi! Mistä ostatte sitä harjaterästä? Paljonko se maksaa metri? Pitää varmaan olla aika isot välineet leikkaamiseen? Mukavaa joulun odotusta sinne teille kaikille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Anni,
   rautakaupoista tuota saa, on niissä ihan perustavaraa. Ei tuo paljoa maksa, on kuuden metrin pätkissä, mikä voi olla ainakin kuljetuksen kannalta pieni haitta (peräkärry tarpeen). Yksi pätkä maksaa muutaman euron, vähän paksuudesta riippuen.
   Paksumpiin pitää tosiaan olla aika tuhdit leikkurit, tällaisia en ole itsekään hankkinut. Sellaiset usein löytyy rautakaupoista asiakkaiden käyttöön, eli pätkin nuo yleensä sopiviksi siellä kaupassa. On sitten paljon helpompi kuljettaakin. Mulla ois hyvä kuvakin tuosta katkaisusta, harmi kun tähän kommenttikenttään ei saa kuvia. Tuosta vanhemmasta harjateräs-jutusta löytyy vinkkejä teräksen käsittelyyn.
   Oikein hyvää joulunodotusta teillekin! - Kerttuli -

   Poista

Kiva kun kävit, tulethan toistekin!
Ja laitathan mieluusti kommenttia,
jos sinulla on mielessä toiveita tai muuta blogini suhteen!