tiistai 16. elokuuta 2022

Ihanat hokkaidokurpitsat vaan jatkavat kasvuaan!

Tämän kesän uutuuskasvikokeiluni hokkaidokurpitsa on osoittautunut mukavaksi tuttavuudeksi.

Vaikkei näytä olevan järin runsasatoinen, niin se on muutoin kaikin puolin niin kiva kasvi, että se löytyy ilman muuta puutarhastani myös ensi kesänä.

Tämä yksilö kasvaa hyllykössä lämpimällä kasvihuoneen
ulkoseinustalla, kypsyvät kurpitsat roikkuvat
alaspäin kiemurtelevissa versoissa.  
Ennen muuta hokkaidokurpitsa on kasvina oikein kaunis ja viehättävä. Sillä on hauska kasvutapa, sen versot voivat joko luikerrella alaspäin tai kiipeillä ylös. Kummassakin tapauksessa sievät kurpitsanpallerot roikkuvat hauskannäköisesti versoista.

Tämä kasvi taas kasvaa sisällä kasvihuoneessa, versot
kurottelevat naruvirityksiä pitkin kohti kasvihuoneen kattoa.
Hokkaidokurpitsa on myös tosi hyvän makuista, mietoa mutta kuitenkin sillä on oma, ehkä vähän pähkinäinen ominaismakunsa.

Vielä tässä innolla odotellaan viimeisten kurpitsanpyörylöiden kypsymistä. Nämä nyt kypsyvät yksilöt ovat kasvaneet noin greipin suuruisiksi, eli hieman reippaamman kokoisiksi kuin aiemmin valmistunut ensimmäinen kurpitsa.

Hokkaidokurpitsoiden pitäisi myös säilymän erittäin hyvin, useita kuukausia, jos niitä vain malttaa säilytellä :)

Ne myös jatkavat kypsymistään vielä jonkin aikaa sadonkorjuun jälkeen. Tämän vuoksi ne säilytetään ensi alkuun huoneenlämmössä, ja siirretään myöhemmin viileään.

#hokkaidokurpitsa #puutarha #kasvatus #kasvattaminen #kurpitsaperjantai 12. elokuuta 2022

Viikonloppukimppu

Eipä muuta kuin tällainen kimppu hääkukkasten rippeistä viikonlopun iloksi 🙂


Ihanaa, aurinkoista elokuun viikonvaihdetta! Onko mitä suunnitelmia? Meikäläisellä ei erityisempää, pientä kasvimaan hoitelua, kun olen nyt ollut aika paljon poissa, vähän sadonkorjuuta, ehkä sienestystä, toivottavasti sup-lautailua.

maanantai 8. elokuuta 2022

Ihan yhteen Avoimeen puutarhaan sitten ehdin 🙂

- mutta se oli sitäkin mukavampi. 

Valitsin päivän tutustumiskohteeksi Lohjalta Päivölän tilan puutarhan. Tämä valikoitui kohteekseni useammastakin syystä, lopulta ennen muuta siksi, että lupasivat kaiken kahvilan tarjonnan olevan gluteenitonta - mikä paratiisi!

Lähistöllä oli myös pari kiinnostavaa kaupallista kohdetta. Niistä varmaan tarkemmin joskus myöhemmin, kenties arvonnan muodossa 🙂

Päivölän tilan puutarhaa on rakennettu entisen maatilan pihapiiriin muutaman vuoden ajan. 

Puutarhasta löytyy pari ikkunoista itse tehtyä kasvihuonetta, joukko viljelylaatikoita sekä jonkin verran perennoja ja pelakuita, marjapensaita ja muutama hedelmäpuu. Johtotähtenä on ollut puutarhan helppohoitoisuus.

Hyötykasvit kasvavat viljelylaatikoissa.
Navetan päätyyn rakennetun kasvihuoneen ikkunaseinä peilaa hauskasti kauniin peltomaiseman.Kasvihuoneen lämmössä viihtyy tomaattien lisäksi
muun muassa rehevä viiniköynnös.
Puutarhasta avautuva näkymä elokuiselle viljapellolle
tarjoaa viljelyksille kauniin taustan.

Toinen kasvihuoneista vetelee jo viimeisiään ja on saanut purkutuomion,
mutta kasvit eivät ole siitä moksiskaan. 

Navettarakennuksessa on pieni puoti ja kahvila,
joka on auki erilaisten tapahtumien aikaan.

Kahvilassa oli ihanan sievä kääpiökissus. En ole tällaista koskaan aiemmin nähnyt
enkä tiennyt olevan olemassakaan. Pitänee ruveta etsiskelemään...
Puodissa oli myös myynnissä hauskoja, virkattuja pitsikorvakoruja. Näitä voisi olla kiva kokeilla tehdä itsekin, ei ehkä jäisi käsityö kesken 😀
Lopuksi se piste i:n päälle - ihana gluteeniton punaherukka-juustokakku 🙂

sunnuntai 7. elokuuta 2022

Avoimet puutarhat odottavat!

Tänään se taas viimein koittaa, Avointen Puutarhojen päivä!

Oletko sinä osallistumassa päivään, joko kiertelemällä kohteissa tai esittelemällä omaa puutarhaasi?

Itse en ole tohtinut ainakaan vielä tähän mennessä omaa puutarhaani esittelemään. Kai sitä on myös sen verran laiska ja mukavuudenhaluinen, iso kiitos ja kunnioitus kaikille puutarhansa avaaville! 

Minun oli tarkoitus vierailla tällä kertaa kiinnostavassa kohteessa kotinurkilla. Aina kaikki ei kuitenkaan mene suunnitelmien mukaan. Läheisten ihmisten sairastelujen vuoksi en ole nyt kotosalla, vaan olen pääkaupunkiseudulla. Olin tämän myötä ajatellut, että koko tapahtuma jää väliin. Vaan nyt yhtäkkiä tajusin, että onhan niitä kohteita täälläkin 😀 ja niinpä vaihdan nyt vain alkuperäistä suunnitelmaani.

Mahdollisia suuntia olisi kaksikin, joko Porvoon tai Lohjan seutu. Taidan ensimmäiseksi suunnata jälkimmäiseen, katsotaan sitten, ehtisikö sitä vielä muutakin. Aikaa kun on kuitenkin on vain tiukka viisi tuntia klo 12 -17.  Toki esittelijöiden kannalta ihan inhimillistä, ettei aika ole tämän pidempi. Saapa nähdä, mitä kaikkea tässä ajassa tulee vastaan! Jospa vaikka joku mukava puutarhakahvila? Sääkin näyttää lupaavalta!

Tästä pääset lukemaan jutun vierailustani.

Yksi äärimmäisen kiinnostava kohde olisi ollut Yli-Yrkön tila Somerolla, mutta se ei näy olevan lainkaan kohteiden joukossa.

Jos et tänään pääse kiertelemään, niin löydät kotimaisten puutarhakohteiden listaltani noin 50 kohdetta, joista valtaosalla on varsin laajat aukioloajat. Osa kohteista on sellaisia, joissa voi piipahtaa vapaasti milloin vain!

torstai 4. elokuuta 2022

Jännittävää - eka hokkaidokurpitsa käyttöön!

Olen katsellut tämän kesän uutuuskasvikokeiluni hokkaidokurpitsan ensimmäistä kurpitsanpalleroa jo jonkin aikaa sillä silmällä, että alkaisiko se olla pian valmis käytettäväksi.

Nyt koitti viimein se päivä, kun kasvissyöjätytär tuli sopivasti käymään. Päädyin ruokalajina kurpitsarisottoon. Siinä ei ole niin nökönuukaa, jos vaikka kurpitsa olisi ollut vielä pikkuisen raakaa. On vähän vaikea arvioida, milloin huolella vaalittu kurpitsa on sopivan kypsä poimittavaksi parempiin suihin.    

Teki melkein pikkuisen pahaa viiltää söpö kurpitsa halki, niin monet kerrat olen ehtinyt sen rosoista poskea silitellä. 

Siemeniä täynnä oleva kurpitsan keskusta oli tosi suuri ja varsinaisen hedelmälihan kerros aika säälittävän ohut, hyvä jos sentin paksuinen. Siitä huolimatta pienikokoiseksi jääneestä kurpitsasta tuli yllättävän paljon syötävää. Siemenetkin vaikuttivat hyvinkin täysikasvuisilta, joten varmaankin kurpitsa oli ehtinyt kehittyä juuri sopivan valmiiksi.

Kurpitsamäärä riitti vallan mainiosti muutaman hengen risottoon. Kurpitsa antoi risottoon aivan ihanan, pehmeän maun. Tykkäsin. Tämä kasvi mennee ehdottomasti jatkoon, vaikkei tällä aivan talven ruokahuoltoa pelastetakaan :)  

perjantai 29. heinäkuuta 2022

Helteisellä Porkkalan kartanolla Lammilla, osa 2

Kerroin edellisessä postauksessa yleistunnelmia hellepäivän hikoilustani Porkkalan kartanon upeassa puutarhassa Lammilla. 

Lupasin silloin tämän jatko-osan, jossa kerron vielä kartanon harvinaisen upeasta kasvihuoneesta sekä kartanopuutarhan vieressä sijaitsevasta puutarhamyymälästä.

Kasvihuone on vanha, pitkä kuin mikä, kaunis ja erikoinen - ja siellä oli lämmintä 🙂
Kasvihuone on kaivettu osin maahan, hyväkuntoinen lasikatto muodostaa viiston harjan. Huoneen sisällä kulkee koko sen pituudelta maassa suuri ja kaunis tiilinen hormi, jolla huonetta on aikoinaan lämmitetty.

Kasvihuoneessa kasvaa ennen muuta runsaasti erilaisia pelargoneja sekä muita kasveja ruukkuihin istutettuna. Kasvien lomaan on aseteltu vanhoja työkaluja ja muita tykötarpeita.
Kasvihuone pitää kyllä oikeastaan nähdä, sitä on vaikea sanoin ja kuvinkaan kuvailla.

Kartanon puutarhamyymälä sijaitsee noin kilometrin päässä kartanolta.
Se on kunnon vanhanajan puutarhamyymälä laajoine valikoimineen. En ole missään muualla nähnyt esimerkiksi niin laajaa ja monipuolista eri tomaattilajikkeiden valikoimaa kuin täällä, nyt vielä heinäkuussa - mitähän se onkaan ollut alkukesällä?

Myymälän verkkosivuilla kerrotaan, että sieltä löytyy noin tuhat perennalajiketta.Ja minähän otin, kun kerran kehotettiin. Paitsi että otin vieressä olleita punasipulin istukkaita, sillä niitä en ole koskaan kasvattanut. Jospa ne vielä jonkun kokoisiksi kerkiäisivät.

Ryhmät saavat myymälästä 15 % alennuksen.

Porkkalan kartano puutarhamyymäläineen on kyllä ehdottomasti paikka, jonne pitää monestakin syystä palata. Jos ei enää tänä kesänä, niin viimeistään ensi vuonna. Löydät sen myös kotimaisten puutarhakohteiden listaltani.

#puutarha #puutarhakohde #matkailu #matkailukohde #puutarhamatkailu #porkkalankartano #lammi #kasvihuone

tiistai 26. heinäkuuta 2022

Huh, helteiset puutarhaöverit Porkkalan kartanolta 🙂

Pistäydyin viime perjantain helteessä minulle uudessa puutarhakohteessa, Porkkalan kartanossa, jonka vasta hiljattain keksin.

Porkkalan kartano ei sijaitse nimensä mukaisesti Porkkalassa, vaan melko kaukana sieltä Lammilla, noin 30 km:n päässä Hämeenlinnasta. 

Kartanolla on laaja puutarha, joka on yleisölle auki aina silloin tällöin, aukioloajat kannattaa varmistaa etukäteen kartanon sivulta. Paikkaan on pieni sisäänpääsymaksu. 

Puutarha on niin laaja, että helle hieman rajoitti tutkailuja, enkä jaksanut koluta kaikkea aivan perinpohjaisesti. Kartanon lähellä on vielä mukava puutarhamyymälä, siellä etenkin alkoi jo olla puhti vähän poissa. Tämä on ehdottomasti uuden visiitin väärti, vaikkapa toiseen ajankohtaan alkukesästä - tai ehkä jouluna?

Aloitin tutustumiseni virkistäytymällä kartanon kahvilassa ja orientoitumalla rauhassa puutarhan tarjontaan. Kahvilan puitteet ovat todella upeat, tarjonta oli kuitenkin aika perinteistä, gluteenittomia vaihtoehtoja oli niukasti.

Pistäydyin samalla myös kartanorakennuksen yläkerrassa olevassa myymälätilassa. Se on ehkä paikan suurin erikoisuus, siellä on joulu - myös heinäkuussa! 

Uteliaana piti tietysti selvittää, mistä ajatus ympärivuotisesta joulusta juontaa juurensa. Sain kuulla, että kartanon emäntä on innokas jouluihminen. Kartanolla on ollut joulumyymälä joulun aikaan jo vuosia. Viime vuonna asiakkaat olivat ehdottaneet, että joulumyymälä voisi olla auki ympäri vuoden. Tähän ei kartanon emäntää tarvinnut isommin suostutella. Tuntui kyllä hieman erikoiselta pyöriä hellepäivänä joulutunnelmissa 🙂
Itse puutarhan istutukset on jaoteltu vajaaseen 40 pienehköön istutusalueeseen - katseltavaa siis todellakin riittää! 

Alueet on numeroitu ja jokaista istutusaluetta yhdistää jokin tietty idea tai ajatus, vaikkapa väri, jonka mukaisesti kunkin alueen kasvit on valittu. Värit ja niiden harmonia ovat puutarhassa tärkeässä roolissa, se miellytti minua värifriikkiä.

Puutarhassa on myös selvästi mietitty erilaisia näkymiä. Silmää hiveleviä, miellyttäviä näkymiä avautui tuon tuosta.

Kasvit on nimetty hieman summittaisesti, eri alueiden opasteteuluissa on mainittu kunkin alueen pääkasvit. Kun moni kasveista oli minulle tuntematon, olisin kaivannut vielä selkeämpää kyltitystä. Nyt moni kasvi jäi minulle mysteeriksi, mutta eipä se liene niin vaarallista :)
Yksi hämmästyttäviä asioita oli ruukkuistutusten määrä, niitä oli valtavasti kaikkialla. En pysty arvioimaan niiden määrää, mutta mietin, että niiden takana täytyy olla valtava työmäärä - niin kuin muutoinkin koko puutarhan hoidossa.

Puutarhassa järjestetään myös opastettuja kierroksia, suosittelen osallistumaan sellaiselle. Kun nähtävää on niin paljon, saa kierrokselta varmasti irti paljon enemmän kuin itsekseen tutustuessaan.

Kuva on variegata-alueelta, jossa kasvit ovat
joko vihreä-valkoisia tai valkokukkaisia.

Porkkalasta tuli mieleen jonkinlainen Kangasalla sijaitsevan arboretum Frickin ja Vantaalla olevan Viherpajan sekoitus.

Istutukset eivät ole läheskään niin hyvässä järjestyksessä kuin Frickissä, mutta toisaalta kokonaisuus - hallittu hoitamattomuus - ei ole aivan niin räjähtänyt kuin Vihrpajassa. Näissä jokaisessa paikassa on oma viehätyksensä 

Hyötykasvialueella kasvoivat sulassa sovussa ja sekamelskassa kaikki mahdolliset kasvit - tomaatit, maissit, pinaatit... 

Puutarhakierrokselle saa mukaansa
tällaisen hieman summittaisen kartan.

Kuten monet muutkin kiinnostavat puutarhakohteet, myös Porkkalan kartano sijaitsee valitettavan syrjässä, sinne ei taida oikein päästä muutoin kuin omalla autolla. Jos asuisin lähempänä, voisin vierailla puutarhassa useastikin syventyen eri kerroilla tarkemmin eri aiheisiin - vaikkapa ruukkuistutuksiin, kasvihuoneeseen, hyötytarhaan jne.

Tätä hyötykasvialueella kasvanutta kasvia en
tunnistanut. Isot, jotenkin tutun oloiset lehdet, mutta mikä?
Koska tällä tarinalla alkaa olla jo nyt pituutta, niin kerron vielä erikseen toisessa postauksessa puutarhan viehättävästä kasvihuoneesta sekä puutarhamyymälästä.

Suosittelen ehdottomasti tätä kohdetta, joka löytyy nyt myös kotimaisten puutarhakohteiden listaltani. Siellä on myös noin 50 muuta kiinnostavaa kohdetta eri puolilta Suomea!

Tähän loppuun vielä vähän lisää kuvatunnelmia Porkkalasta.
#puutarha #puutarhakohde #matkailu #matkailukohde #puutarhamatkailu #porkkalankartano #lammi


Kiva kun kävit, tulethan toistekin!
Ja laitathan mieluusti kommenttia,
jos sinulla on mielessä toiveita tai muuta blogini suhteen!